Victimă sau agresor? Cine suferă când lovește

Guest post by Melania Ciocianu. Acest text a fost scris de o adolescentă curajoasă.

Nici nu mai știu de câte ori am asistat la astfel de scene, aparent nevinovate: unul sau mai mulți colegi se amuză în timp ce aruncă tot felul de insulte la adresa aspectului fizic sau a felului de a fi al vreunui coleg. Pare ceva neimportant și, adesea, le catalogăm drept niște glumițe nevinovate, “fac și ei mișto de el puțin”. Dar miștoul ăsta lasă adesea urme adânci.

Toți aspirăm să fim acceptați și apreciați de colegii noștri, așa că de multe ori ajungem să ne prefacem că nu vedem sau, mai rău, să încurajăm batjocura. Cuvintele sunt de o mie de ori mai tăioase când ești adolescent. Orice insultă e luată mult mai personal de un om care încă nu s-a descoperit pe sine. Pe lângă întrebările pe care ni le punem constant despre noi înșine, cuvintele răutăcioase aruncate la adresa noastră ne fac să avem și mai multe dubii: oare chiar sunt așa cum au zis ceilalți? Și cel mai important este că acest tip de îndoieli nu sunt induse doar de oameni de vârsta noastră, ci și de adulți, de profesori sau părinți care, poate cu intenția de a ne motiva sau ajuta, le scad copiilor stima de sine.

Uneori, fără să ne dăm seama, devenim noi înșine agresori. Iar cel mai grav este că acum ne este din ce în ce mai ușor să fim agresori în anonimat. Posibilitățile sunt infinite, de la conturi false la comentarii anonime și apeluri cu numere ascunse – internetul permite orice. Apar din ce în ce mai multe pagini de Facebook sau Instagram pe care oamenii își pot posta părerile anonime despre cineva. Și de multe ori nu sunt deloc frumoase.

Pe 24 aprilie, am avut ocazia să stau în preajma întruchipării femeii puternice, să particip la prima mea conferință de presă și să aflu mai multe despre bullying și ce se face în țara noastră pentru prevenirea acestui fenomen. Am fost invitată să fiu jurnalist pentru o zi în “Clubul Prieteniei”, campania anti-bullying a Asociației Telefonul Copilului și Cartoon Network. Cristina Neagu, sportiva desemnată de trei ori cea mai bună handbalistă a lumii, este ambasadorul campaniei.

Timp de o oră, am auzit lucruri care mi-au deschis ochii. Am realizat, în timp ce ascultam ce se discuta în timpul conferinței, că la cazuri de bullying asistăm aproape toți, în fiecare zi, în școală sau liceu. De multe ori, situații ca cele despre care vorbeau oamenii din fața mea sunt menționate în școli, cei mai norocoși dintre noi chiar vorbesc despre astfel de lucruri acasă, cu părinții, însă niciodată nu mi-am imaginat adevărata gravitate a acestui fenomen.

Bullyingul nu e ceva minor, e o problemă care necesită de multe ori implicarea unor adulți: părinți, profesori, psihologi sau chiar a autorităților. Majoritatea oamenilor cred că există un vinovat și o victimă, însă nimeni nu își pune problema cu adevărat că și agresorul este sau a fost, la rândul lui, o victimă. Atitudinea agresivă apare de multe ori la rândul ei din agresiune, mai ales la un copil care este atât de ușor influențabil.

Cel mai important, atât agresorul cât și cel agresat au nevoie de ajutor, nu doar cel din urmă.

“Clubul Prieteniei” este un proiect absolut minunat, o campanie care sper să ajungă la cât mai mulți oameni care să înțeleagă cât de grav este acest fenomen pe care, fără să ne dăm seama, îl lăsăm să se manifeste în fiecare zi chiar lângă noi. Cât despre Cristina Neagu, un model pentru toate femeile puternice, dar și pentru bărbații iubitori de performanțe sportive, implicarea ei face ca mesajul să fie înțeles în adevărata lui însemnătate.

Ca încheiere, las aici câteva statistici care mi s-au părut incredibile:

  • în perioada 2015-2017, au fost înregistrate 4.328 de cazuri la Asociația Telefonul Copilului.
  • Doar 22% dintre copiii care au apelat au vorbit și cu părinții despre problema cu care se confruntau.
  • Mai mult de jumătate dintre copiii care au apelat au fost fete: 51,18%, iar 42.08% au fost băieți. Au sunat însă și adulți (6,74%), majoritar părinții copiilor agresati.
  • În 62% din cazuri, copiii au declarat că erau expuși mai multor tipuri de bullying simultan: fizic, relațional și online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *