The Writing Friday: Cum scriu? Educativ, cu „ed” de la editură

„Bună ziua, dragilor. Vă cer și eu ajutorul cu reclama mea pe Facebook, care mă macină de atâta vreme. Sunt reprezentant al editurii X, care publică cărți fascinante și educative pentru copii. Colaborarea cu aceștia are două componente: promovarea cărților și promovarea oportunității de a te înscrie ca și colaborator. Pentru cea de a doua chestiune, am promovat mereu câte o reclamă pe FB. 
Cât despre text, am folosit mai multe, însă mereu am senzația că nu e suficient de bun. Nu aș vrea să folosesc genul acela de text specific MLM-urilor care mi se pare prea bombastic și neadevărat însă mereu cumva ajung tot acolo 😞 . Colaborarea pe care noi o avem nu este renumerată dacă înscriem pe oricine, ci doar dacă persoana care se înscrie va avea activitate ulterior. Deci mă interesează mai mult calitate decât cantitate.
M-aș bucura de ajutorul vostru. Mulțumesc!”

Am dat peste postarea asta pe Facebook într-un grup profesional oarecare. Sincer, care e primul lucru la care v-ați gândit când l-ați citit? Eu una m-am gândit la răspunsul pe care-l dau invariabil de fiecare dată când cineva mă întreabă cum să scrie:

Sigur că oricine poate să scrie, dar rezultatele sunt diferite, de la caz la caz.

Să ne imaginăm că ești angajatul unei edituri care „publică cărți fascinante și educative pentru copii”. Ce eviți în formularea anterioară? OK, cacofonia e un răspuns bun. Dar cum faci asta? Soluția pe care o alegi pentru paragraful următor s-ar putea să nu te califice neapărat „ca și colaborator” (și-ul ăsta e cel mai trist și din lume, vă garantez eu că plânge cu lacrimi de sânge de fiecare dată când se trezește în mijlocul unui rahat), dar e și el o opțiune. Reformularea e însă oricând o idee mai bună. Folosește cu încredere un sinonim (editura n-are o problemă dacă publică volume sau scoate cărți). Eventual, poți să te oprești puțin la verb și să-i schimbi timpul nefericit sau chiar să-l înlocuiești pe el, verbul, cu totul. E ceva mai mult de lucru, dar cu șmecheria asta oportunitatea să devii colaborator se poate transforma într-o posibilitate reală.

Prin comparație, virgulele lipsă sunt pistol cu apă, iar dezacordul e aproape scuzabil când se schimbă propoziția (not!). Ce mă doare însă cel mai tare în povestea asta e renumerația. După buget, firește – adaug automat ca maidanezul lui Pavlov la castronul cu mâncare. Acuma, nu că aș fi eu vreun grammar nazi, dar când îmi vorbești în numele unei edituri, nu mă pot abține să nu scot de sub cap Gramatica Academiei. Sau, în cazul ăsta, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și de Punctuație (da, dorm cam nasol noaptea, mă trezesc mereu cu gâtul strâmb, dar măcar am vorbele cât de cât la locul lor). Și uite-așa mi-a venit o idee direct pentru editură: ar putea să-i remunereze pe colaboratori cu niște cărți din cele educative pe care le publică. Sau măcar să-i încurajeze să le răsfoiască înainte să le vândă.

Provocarea de marți mă găsește-n îndoială. Prima oară, m-am gândit să vă invit să numărați greșelile, dar asta m-ar transforma în perfect bitch și nu e cazul. Plus că asta ar fi matematică, nu scriitură. Așa că, optimistă, drăguță și supportive cum mă știți, transform provocarea în rugăminte: (re)scrieți voi un text care să-i fie de folos unui om la nevoie.

M-aș bucura de ajutorul vostru. Mulțumesc!

2 comments on “The Writing Friday: Cum scriu? Educativ, cu „ed” de la editură

 1. Ioana

  Bună ziua tuturor!

  Sunt reprezentant al editurii Z, specializată în tipărirea de cărți educative pentru copii. Colaborez cu editura pentru promovarea acesteia – și totodată caut noi persoane pe care să le înscriu și care să promoveze la rândul lor editura. Activitatea mea constă în crearea unui text de publicitate pe care să îl public pe FB.
  Textul pe care l-am utilizat până acum nu mi se pare suficient de bun. Aș dori să creez un text diferit de cele utilizate de companiile multinaționale, mult prea exagerate și nerealiste, însă oricât mă străduiesc, tot mă apropii de stilul menționat. Pentru publicarea textului nu sunt remunerat. Ci doar în cazul in care persoana înscrisă de mine în sistem alege să facă la rândul ei acest lucru. De aceea calitatea primează pentru mine.

  Mulțumesc anticipat pentru ideile voastre!

  (poate ceva mai succint desigur, am reformulat varianta „originala”)

  Reply
 2. Schmitza

  Pfiu! ”În cercul tău de prieteni se discută des despre cărți educative pentru copii? Îți plac copiii și ești pasionat de educația lor? Iar pe deasupra dorești să-ți rotunjești veniturile?” Numele meu este XXX și în calitate de distribuitor și promotor al Editurii X te invit să vorbim despre o posibilă colaborare.”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *