Teresa. Scriitoare pe smartphone

      2 comentarii la Teresa. Scriitoare pe smartphone

Sursa foto: ralucaivan.com

Ani buni, ai ei au investit în meditații ca să o trimită la Facultatea de Arhitectură. Sau la Medicină, poate. Până într-o zi, când i-a anunțat că le mulțumește pentru tot ce au făcut pentru ea, dar că visul ei e să ajungă scriitoare! Inutil să încerc să descriu șocul și neîncrederea adulților, până în clipa în care fata le-a arătat… opera ei.
Teresa e la liceu. Și n-o cheamă, de fapt, așa. O cheamă Andreea, dar Teresa este pseudonimul ei de scriitoare. Pentru că asta este: scriitoare. A scris în doi ani peste 2000 de pagini, mai exact șase cărți, într-o aplicație mobilă pe care o folosesc mulți tineri de vârsta ei. La 18 ani, scriitoarea Teresa Wojcik a debutat cu primul roman cu peste 900 de pagini scrise pe un telefon mobil, după ce reușise deja să strângă peste 1.320.000 de cititori în mediul on-line.

Din fericire, familia i-a înțeles pasiunea Andreei și a ajutat-o să ajungă cu volumele la o editură care a fost de acord să o publice. I-am aflat povestea întâmplător, acum vreun an și jumătate. Eram la un workshop de comunicare pe care l-am susținut la invitația Asociației SAMAS, când una dintre participante a venit și mi-a întins o carte:
– E scrisă de fata mea, zice.

Am luat-o cu inima strânsă și i-am promis că o s-o citesc. Dar n-am făcut-o. În capul meu, m-am gândit că o carte scrisă de un adolescent nu poate să aibă prea multă substanță, nu? Chiar și așa, cât o cărămidă, cum era asta.

Sursa foto: goodreads.com

Am zâmbit, am ascultat povestea și m-am gândit că oamenii ăștia merită respect și am ascuns totul într-un colț de minte, preocupată de curs și de cele încă 30 de femei din sală, fiecare cu povestea ei. Mi-am mai amintit puțin de ea după vreo câteva zile, când mi-a cerut bunica lui fii-miu ceva nou de citit și i-am întins volumul pe care-l scosesem din rucsac doar pentru că nu înțelegeam de ce e atât de greu.

 La vreo trei luni după povestea asta, mă întâlnesc cu o prietenă să discutăm un proiect. N-are cu cine s-o lase acasă, așa că își aduce cu ea fiica – 14 ani, clasa a opta – care stă pe telefon preț de două ore, cât am stat noi cu strategia în față.
– Vezi? îi arunc prietenei în față argumentul suprem. Ăsta e publicul căruia te adresezi: stă de două ore pe telefon, sigur a văzut cel puțin 20 de filmulețe. Nu-i așa? mă întorc spre copilă în căutarea aprobării.
– Nu, îmi zice debusolată. Am scris o carte.
Ăla a fost momentul în care gândurile mele au făcu scurt-circuit. Cum adică o carte?! Păi și cum rămâne cu adolescenții din ziua de azi, cărora nu le mai place să citească și pe care i-a tâmpit internetul? Cum rămâne cu puștimea superficială care nu știe mai mult decât jocuri și filme online? Cum adică am scris o carte?
– Da, zice. Uite, i-am făcut și copertă. Sunt într-un grup cu niște prieteni care scriu așa, pe telefon, iar unii au și câteva zeci de mii de cititori.
Brusc s-au refăcut sinapsele. Îi cer telefonul, deschid aplicația și tastez în căsuța de căutare. Da, e aici: Teresa Wojcik. 1 milion de accesări. În capul meu toate se leagă: povestea, cartea, adolescenții care scriu.
A trecut un an de-atunci și mi-am aruncat la gunoi toate prejudecățile. Copiii ăștia sunt deștepți, mult mai deștepți decât credem noi. Și au la îndemână toate instrumentele ca să reușească în viață mai mult, mai bine și mai repede decât am făcut-o noi. Treaba noastră este doar să avem încredere și să le oferim sprijinul și îndrumarea de care au nevoie. Azi susțin cursuri de Storytelling pentru oameni mari, dar și pentru adolescenți. Iar Teresa e scriitoare. Între timp, a scos volumul doi din cartea ei și urmează să apară și al treilea. A avut noroc să îi fie alături o familie care i-a înțeles și i-a susținut visul. Ceea ce vă doresc și vouă 🙂

Sursa foto: bookysme.wordpress.com

2 comments on “Teresa. Scriitoare pe smartphone

 1. Mihaela Damaceanu

  Asadar, sa avem răbdare. Ma străduiesc sa aflu si ce face el pe telefon. Al meu nu scrie carti, postează desene si graffiti facut pe hartie si nu numai…cu mare succes pe Instagram

  Reply
  1. liviana Post author

   Și să încercăm să-i înțelegem, Mihaela. Internetul e plin de capcane, cineva trebuie să-i ajute să aleagă ce e bun acolo. Ai lângp tine un artist care-și urmează pasiunea, îți doresc să ajungă cât mai departe.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *