Școala la 38

      Niciun comentariu la Școala la 38

inscriere-facultateNu mi-au plăcut niciodată examenele. Mă enervează evaluările de orice fel și performez prost atunci când știu că subiectivitatea este ingredientul principal în notarea unei prestații punctuale. Poate de-asta n-am fost niciodată colecționară de diplome și certificate, ci am preferat întotdeauna experiența practică și efortul pe termen lung. Vine însă o vreme…

În 1995 am luat bacul. După două manuale de istoria românilor învățat pe de rost (cu tot cu notele de subsol) și câteva zeci de mii de texte (cifra e reală) analizate gramatical cuvânt cu cuvânt, virgulă cu virgulă, picam dramatic examenul la Facultatea de Drept. 20 de oameni pe loc. Un an de stat acasă, cele două manuale repetate rând cu rând și alte zeci de mii de texte mai târziu, intram la facultate, dar renunțam după primul an, când mi-am dat seama că sunt din alt film și că așteptările mele n-aveau nicio legătură cu ce se întâmpla de fapt în facultate.

Încă un an petrecut în sala de lectură de la Litere și câteva sute de volume mai târziu, dădeam examen de admitere la Litere. Prima pe locurile cu plată la București (franceza n-a fost niciodată punctul meu forte, plus că, v-am zis, nu mă omor după examene), admisă la Sibiu, transfer după mai puțin de un an. Admiterea la facultate la sfârșitul anilor 90 era un mare exercițiu de voință și rezultatul câtorva ani de studiu susținut.

Am trecut din nou prin emoțiile admiterii acum 6 ani, când nepoata mea (fiica fratelui meu) a terminat liceul. Singurul lucru pe care îl știa era că vrea să fie studentă în București. Prima surpriză a fost când mi-a spus că, deși era luna iulie, nu știa exact ce facultate să aleagă. Din oferta la îndemână, i-am recomandat SNSPA, Litere și REI (la ASE). La prima se terminaseră înscrierile, la Litere era concurs de dosare. Rămânea, deci, să se pregătească (WTF?! examenul era peste 3 zile!!!) la geografie și engleză pentru ASE. Atunci a venit a doua surpriză: nu avea manual de geografie pentru că „profa nu era de acord cu el”, așa că învăța „după caiet”. Am apucat să-i cumpăr de la secretariatul facultății o culegere din aia în care sunt adunate subiectele din anii anteriori și, preț de 3 zile, am stat cu ea până noaptea târziu și am făcut toate grilele din carte. A luat.

Ieri m-am înscris la facultate. A durat mai mult să adun actele la dosar decât să fiu declarată admisă. Plic. Dosarul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *