Poţi face lumea mai bună cu 100.000 de euro

 IMG00757-20130809-1842La 4 ani m-am furişat pentru prima oară sub masa la care fraţii mei mai mari îşi făceau lecţiile. Erau în ultimul an de gimnaziu şi, ca să nu-i deranjez, îmi strecurau dedesubt o pagină de matematică pe care îmi desenau literele mari de tipar. Nu mă verificau niciodată, dar eu completam conştiincios un rând după altul.

La 5 ani am scris prima scrisoare după dictare. Împleticit şi cu greşeli. Dar bucata de hârtie pe care se zgâiau la ea şiruri întregi de cuvinte a prins-o pe mama nepregătită. M-a luat de mână şi m-a dus la doctor, să „mă caute”. Ai mei au doar 8 clase, dar exerciţiul lecturii a fost dintotdeauna constant în casa noastră. După ce s-a lămurit că nu sunt dusă cu capul, mama a început să-mi pună în mână carte după carte, iar de obiceiul ăsta nu m-am mai lăsat niciodată. Zic că mi-a prins bine.

Mama n-a citit niciodată cărţi de parenting şi nici nu cred că s-a întrebat prea mult cum e mai bine să-mi facă diversificarea. A învăţat din bunul simţ şi din dragostea cu care a ştiut întotdeauna să ne învăluie discret, în proporţia perfectă: fără să ne copleşească, dar şi fără să ni se suie la cap. Am avut pur şi simplu norocul să am un start sănătos în viaţă, ceea ce, ca orice părinte la rândul lui sănătos la cap, îmi doresc şi eu pentru copilul meu. De multe ori mă simt copleşită de responsabilitate, mi-e greu să iau decizii sau să fac alegeri care ştiu că îi vor marca restul vieţii. O fac însă cu încrederea că am moştenit ceva din instinctul şi sănătatea în gândire a mamei.

Pentru el mi-am dorit multă vreme să schimb lumea (sincer, încă nu am renunţat la idee, în ciuda pesimismului unora), iar ca mine cred că sunt mulţi. Sunt convinsă că există variante, numai să ştii unde să le cauţi. Una dintre ele e aici: o mare companie oferă 100.000 de euro pentru trei proiecte care ar putea schimba lumea copiilor noştri. Eu am aflat de la Simona Tache, am intrat pe platforma Idei de viitor şi m-am uitat în cele trei secţiuni: Perioada de sarcină, Start sănătos în viaţă şi Recreere prin lumină şi am găsit propuneri făcute de oameni ca mine şi ca voi. În unele m-am regăsit, altele mi s-au părut mai degrabă fanteziste, dar toate sunt dovada că toţi vrem un viitor mai bun pentru copiii noştri. De când sunt mamă, mi-au trecut prin cap cel puţin 3.842 de idei în acest sens. La fel şi vouă, sunt sigură. Aveţi la dispoziţie două luni în care s-o alegeţi pe cea mai bună şi să o înscrieţi pe platformă. Şi dacă este cu adevărat un proiect bun, nu vă va fi greu să-i convingeţi pe ceilalţi să vă susţină – ţara asta e plină de părinţi care îşi doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor. În fiecare săptămână, vor fi votate și premiate cele mai bune dintre ele, iar, la final, un juriu format din specialiști și lideri de opinie vor selecta nouă idei care vor fi supuse votului public, pentru desemnarea celor trei idei câștigătoare, care vor fi apoi puse în practică, până la sfârșitul anului – sintetizează Simona Tache regulamentul. La multe idei geniale!

PS În urmă cu ceva vreme, am susţinut o campanie care promova jurnalismul de calitate. S-au găsit atunci cârcotaşi care mi-au bătut obrazul că mă implic într-un demers finanţat de o companie pharma, deşi personal nu am menţionat nicăieri numele companiei cu pricina şi nici nu am fost plătită ca să fac parte din juriu sau să-i promovez cumva produsele. Am considerat pur şi simplu că, într-un mediu în care e din ce în ce mai dificil să faci jurnalism adevărat şi în care cu greu se mai găseşte spaţiu pentru asta, colegii mei de breaslă merită să fie încurajaţi şi susţinuţi să scrie şi despre lucrurile frumoase de lângă noi, atâta vreme cât nu sunt condiţionaţi cu nimic şi nu fac niciun compromis de orice fel de la normele deontologice. Simt aşadar nevoia să precizez acum că acesta NU este un post publicitar, nu cunosc pe nimeni de la compania cu pricina şi nici nu mi-a cerut nimeni să scriu despre asta. Am făcut-o doar pentru că, personal, cunosc o mulţime de oameni capabili – părinţi bine intenţionaţi cei mai mulţi dintre ei – care ar vrea să ştie atunci când apare o şansă să facă lumea mai bună pentru copiii lor.

1 comment on “Poţi face lumea mai bună cu 100.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *