Malta, ţara de apă (II)

      Niciun comentariu la Malta, ţara de apă (II)

Apă oriunde întorci privirea. Văzută din avion, Malta e albastră. Văzută de la balconul hotelului, Malta e albastră. Văzută din barcă, Malta e albastră. Are Grota Albastră, Laguna Albastră, Fereastra Albastră… Ai zice că a fost pictată într-un moment de nebunie de un artist genial care a vrut să pună la-ncercare puterile culorii.

photo (2)DSCN8257IMG_0748IMG_0639DSCN8214

Dacă-i privești destul, oamenii sunt și ei albaștri. Senini și plini de lumină. Marinari, pescari, oameni care își trăiesc viața hrăniți doar din forța albastrului ăstuia nesfârșit. Își întind cu grijă năvoadele ca și când în plasele lor se adună toate bogățiile albastre ale lumii. Le caută dimineața, sub cel mai albastru soare din lume. Le aduc apoi cu ei acasă seara, când soarele însuși, consumat, se scufundă în marea de albastru ca să se stingă și să-și întremeze puterile pentru o nouă zi în care va răspândi azurul.

DSCN8303IMG_2088

Am o neliniște față de apă aproape de când mă știu. Cam de când frații mei mai mari au încercat să mă învețe să înot aruncându-mă pe neanunțatelea în apele Dunării. De-atunci, între mine și ea, apa, e o pasiune platonică. Nu protestați, nu e deloc o contradicție în termeni. Mă apropii de ea cu reținerea femeii îndrăgostite care se teme că va sfârși cu inima frântă. Doar o iubesc atâția! În Malta m-am contaminat cu seninătate de la prima atingere și a rămas acolo, agățată într-un colț de suflet. Mă îmbie să mă întorc iar și iar.

DSCN8255DSCN8245

Paradoxul unei țări înconjurate de ape este că tocmai apa este cea care-i lipsește. Poate de aceea este aici mai prețioasă decât în orice altă țară albastră în care am fost vreodată. Asta face din Malta, țara de pământ și piatră. Despre care am să vă povestesc tura viitoare 🙂

DSCN8238

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *