ABOUT ME

– Vezi dacă nu ne-a plăcut munca? Ne-am inventat și noi o meserie, mi-a zis într-o zi Mirela Retegan și-am râs amândouă ca de-o glumă bună.

Numai că gluma n-a fost chiar glumă. Adevărul e că n-am chiar o meserie adevărată, iar dacă e să te iei după COR (Codul Ocupațiilor în România, carevasăzică), nu prea știi unde să mă încadrezi. Nici să explic exact ce fac nu e tocmai simplu, pentru că fac de toate. Din fericire, toate-mi plac, iar cele mai dragi îmi sunt cărțile, așa că mă ocup de ele în toate felurile în care pot:

 • le citesc, ba chiar îi provoc și pe alții să facă la fel. Ca să-l conving să citească, îi plăteam Supereroului 10 bani de pagină (nu săriți, scopul scuză mijloacele), iar copilul își aduna banii și își cumpăra LEGO. Când din banii adunați și-a luat singur seria Harry Potter, m-am gândit că n-am fost tocmai toantă. Mai târziu, m-am gândit că metoda ar putea să funcționeze și la oamenii mari, așa că le-am promis celor care intră în provocarea mea, Reading is cool – the challenge, că-i duc o săptămână în Toscana dacă citesc 10 cărți. Sper să fie la fel de înțelepți ca fii-miu 🙂
 • le editez și le public. Ba chiar mi-am făcut și o editură pentru asta, ca să fie totul oficial, iar partea mișto e că pot să public ce vreau eu. Sincer, nu mă bag în poveste dacă nu-mi place sau dacă nu e din filmul meu, ba chiar mă încăpățânez să nu le dau drumul dacă nu cred eu că-s pregătite, așa că îi chinui pe autori mai ceva decât cel mai cârcotaș cititor. Dacă-mi rezistă mie, sigur sunt pregătiți să reziste și publicului.
 • le prețuiesc, le respect și am grijă să iasă cât mai cuviincios în lume. Adică țin cursuri de storytelling pentru toți cei care au o poveste de spus, pentru că eu chiar cred că oricine poate să scrie. Cu măsură, însă, pentru că nu toate poveștile sunt gata de scos în lume și e lung drumul până la tipografie.
 • le calc pe urme. Așa că am plecat să fac Ocolul lumii în 100 de cărți, să văd pe unde au trăit marii scriitori, ce i-a inspirat, ce-au învățat și cum au știut să dăruiască la rândul lor. Apoi merg prin școli și licee și le povestesc puștilor despre cât de grozavi sunt tipii ăia care-și pun semnătura pe câte o copertă pe care o găsesc ei pe lista de lecturi obligatorii. De-aia-s eu „tipa cu cărțile”.
 • le scriu. Dar asta e chiar ultima dintre bucuriile mele, pentru că-mi plac mai mult cele scrise de alții. Unora le dau curaj cu „Ghidul Scriitorului Începător„. Pe alții îi sperii, tot cu el 🙂

Tu cine ești?

15 comments on “ABOUT ME

 1. Pingback: Tu știi cum să scrii o poveste? | Acorduri din Suflet | Bianca Ionel

 2. Pingback: Lecții pentru blog și bloggeri cu Liviana Tane – Şapte pietre

 3. Alin Ștefan Stan

  Bună ziua. Am participat la evenimentul despre presa digitală și scriere creativă de la seminarul studenților la filozofie de luna trecută și apreciez mult inspirația și cariera ta cât și a colegei tale Andreea. Succes și gând bun în toate.

  Reply
  1. Liviana Tane Post author

   Mulțumim mult, Alin! A fost o bucurie și pentru mine și abia aștept să ne revedem curând. Gânduri bune!

   Reply
 4. Schmitza

  Tu știi că primul an de prietenie este cel mai încercat?! Simt, din nou, nevoia de a-mi arăta recunoștința că Universul ne-a intersectat drumurile. Cum e asta măi Liv, măi? 29 Iunie … hai să trăim și să ne iubim! Te îmbrățișez tari di tot!

  Reply
  1. Liviana Tane Post author

   Știi că prietenia ta e unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care mi le-a dăruit 2017? Parcă ne-a ținut departe o viață special ca să recuperăm acum tot. Tot! 🙂 Luv ya more and more each day

   Reply
 5. Pingback: 2019, un an despre autenticitate, în Necunoscut

 6. Barzu Cornel

  Buna Liviana. Cum pot si eu intra in posesia cărții „Ghidul Scriitorului Începător „. Eu sunt din Iași. Multumesc si astept un raspuns de la tine.

  Reply
 7. Chiba Simona

  Buna ziua!

  As dori sa va contactez, m-ar interesa o colaborare pentru scrierea unei carti. Aveti e-mailul meu mai jos, poate o sa imi raspundeti.

  Multumesc anticipat!

  Reply
  1. Liviana Tane Post author

   Bună, Simona! Iartă-mă, dar abia acum am găsit mesajul tău. Îți scriu chiar acum pe adresa ta de mail 🙂

   Reply
 8. Brindusa

  Buna, te-am urmărit în emisiunea de pe Canal 33 și mi-ai atras atenția. In primul rand eu nu știam că la noi există editori. Nu am înțeles dacă ceea ce faci e similar cu un editor din străinătate. Eu am scris un prim roman de women’s fiction, am dat manuscrisul mai multor prietene pt „testarea pieței” – „e f. fain, merită publicat”, dar m-am blocat la partea financiara. Nu prea am idee ce as putea face. Acum lucrez la al doilea, și chiar as dori să pot „da drumul in lume” poveștilor, să ajungă acolo unde au fost gândite . Putem discuta pe acest subiect?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *