Ana are mere. Mădălina are copil

David&me

Eram în vacanţă la Viena când am aflat că sunt însărcinată. Îmi petrecusem ultimii 7 ani într-una dintre cele mai bune redacţii de ştiri de televiziune din România (chiar cea mai bună, la vremea aia). Conduceam echipa editorială şi deschideam “pui” de televiziune în oraşele mari din România. Muncisem enorm şi câştigasem respectul multora dintre cei cu care avusesem şansa să lucrez. Învăţasem mult şi dădusem la fel de mult mai departe. Vestea că aştept un copil nici nu putea să vină într-un moment mai potrivit: eram stabilă financiar, profesional, personal. Un copil dorit, aşteptat, venit să o împlinească pe femeia din mine, David are azi aproape 3 ani. Iar eu împlinesc mâine 35…

(un text din iunie 2012)

35 de ani are şi Ioana. Prima oară când am văzut-o i-aş fi dat pe puţin 50. Slabă ca o umbră, cu voce stinsă, umeri căzuţi şi faţă pământie. Are trei copii: doi băieţi şi o fată. Şi mai are ceva Ioana cea de 35 de ani: o nepoată de un an şi trei luni, fiica fiicei ei. Mădălina avea 13 ani când a rămas însărcinată.Mădălina, mamă la 13 ani

Era frumoasă ca o prinţesă, cu părul blond, lung şi ondulat şi cu cei mai albaştri ochi din lume. Nici n-a ştiut ce i se întâmplă. Ştia doar că unchiul ei, cu 10 ani mai mare decât ea, o trata ca pe un adult. Locuiau împreună, în casa bunicilor, prea mică pentru atâţia oameni. Ioana a aflat ce se petrece doar atunci când fetei i s-a făcut rău la şcoală. Sarcina Mădălinei n-a fost tocmai o bucurie. Le-a întors lumea pe dos. Mădălina şi-a pierdut prietenele şi copilăria. Iar Ioana şi-a pierdut puterea de a-i mai privi pe oameni în ochi. Cu greu se uită spre mine când îmi povesteşte ce copil bun e Mădălina şi ce mamă iubitoare a devenit pentru micuţa Teodora. În spatele ei, pe prispa îngustă a căsuţei în care s-au mutat după necaz, stau întinse la uscat o păturică şi câteva petice de hăinuţe. Teodora doarme la răcoare, supravegheată atent de… unchiul ei de 5 ani, celălalt copil al Ioanei. Băiatul în maieu şi pantaloni scurţi priveşte curios spre cameră şi nu înţelege ce e cu toată lumea asta care a dat buzna în curtea lor chiar acum când doarme Teo. Spune că vrea să se facă poliţist, să o apere. Puiul de om le-a intrat tuturor în suflet şi nu mai înţeleg viaţa fără ea.

La aproape 15 ani, Mădălina are norocul să aibă aproape o familie iubitoare care o ajută să-şi crească fiica. A mers cu mama ei la toate vizitele medicale, de la ea a învăţat să-şi hrănească minunea, să o spele, să o îngrijească. Oricât de greu ar fi de crezut, acesta este unul dintre cazurile fericite. Adesea însă tinerele aleg să-şi ascundă sarcina. Sau, mai grav, să o întrerupă prin cine ştie ce metode cumplite. De ruşine, de teamă sau, de cele mai multe ori, din neştiinţă şi din lipsa unui sprijin. În lume, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi în ţară, peste 2.000 de copii mor înainte să împlinească un an. O treime dintre ei ar putea avea o şansă la viaţă dacă ar exista programe suport din care tinerele ca Mădălina să înveţe să poarte cu mândrie o viaţă nouă.

Înainte să ajung la Cepleniţa cu cei de la Savaţi Copiii, cifrele nu mi-ar fi spus mare lucru. Deformare profesională, poate… Sau confortul căminului propriu, lângă un copil căruia nu-i lipseşte nimic. După ce am cunoscut-o pe Ioana, bunica de aceeaşi vârstă cu mine, rezultatele studiului pe care mi l-au pus în braţe voluntarii SCR au căpătat altă greutate.

În România, cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi, cei mai mulţi dintre ei având o greutate mică la naştere sau diverse anomalii congenitale.

  • 47% dintre femeile gravide la momentul cercetării afirmă că nu au făcut nici o ecografie până la acel moment
  • 42% că nu au făcut analizele recomandate,
  • 37% că nu au fost la nici un control ginecologic
  • 12% că nu au fost consultate de medicul de familie (de când sunt gravide).
  • aproximativ 36% dintre mame au născut primul copil înainte să împlinească 18 ani, vârsta medie la naşterea primului copil fiind 18 ani, cu mult sub media din populaţia generală
  • 13% dintre mamele din eşantion au afirmat că au pierdut, prin deces, un copil, vârsta decesului copilului fiind, în 82% din cazuri, mai mică de un an.

Cercetarea a fost făcută împreună cu GlaxoSmithKlein în judeţele în care se desfăşoară programul ‘Fiecare copil contează’ anul acesta: Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava, pe un eşantion de 200 de respondenţi.

Parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la 5 ani, proiectul iniţiat de Salvaţi Copiii România în parteneriat cu GlaxoSmithKline (GSK) şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii s-a derulat în ultimii doi ani in 16 comunităţi defavorizate din judeţele Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa şi Vrancea şi a ajuns la peste 1000 de oameni care aveau nevoie de el. În urma campaniei

  • numărul de gravide care vin la control a crescut cu 10,5%
  • numărul de copii vaccinaţi a crescut cu 24,7%
  • nu au fost înregistrate cazuri de mortalitate infantilă, doar internări în spital, cauzate de infecţii respiratorii şi digestive.

Anual în lume se nasc prematur circa 15 milioane de copii, mai mult de unul la 10 naşteri. Mai mult de un milion dintre aceştia mor la scurt timp după naştere, în timp ce mulţi alţii sunt diagnosticaţi cu dizabilităţi fizice, neurologice sau educaţionale pe termen lung.

Teodora nu este o cifră în această statistică…

(Foto 2: evz.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *